Καλίν – Τουρκία: «Ναι μεν, αλλά…» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν θα κλείσει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην Φινλανδία και στην Σουηδία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Ωστόσο, ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου, συμπλήρωσε ότι εγείρεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία, λόγω της παρουσίας «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων» στα σκανδιναβικά κράτη.

Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Καλίν ξεχώρισε τη Στοκχόλμη ως μια ιδιαίτερη προβληματική περιοχή.

Χτες, Παρασκευή, ο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος».

Την ίδια ώρα από το Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Η ένταξη ενός νέου μέλους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: skai.gr