Ιταλία: Παράταση καραντίνας μέχρι τις 13/5 – Με πλιάτσικο για να φάνε απειλούν οι φτωχοί

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε παρέτεινε επίσημα τα μέτρα μέχρι τις 13 Απριλίου, αλλά ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Άντζελο Μπορέλι, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ πιθανό να μείνουμε όλοι στο σπίτι και την Πρωτομαγιά.

Αυτό που θέλουν να αποφύγουν είναι να ξεκινήσουν οι «αποδράσεις του Σαββατοκύριακου» και να ξαναρχίσει η διασπορά του ιού. Μέχρι τώρα ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών δεν έχει αρχίσει να μειώνεται παρά το ότι οι αρχές τόνισαν ότι έχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο διάδοσης της μετάδοσης. Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι περιορίζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες και στην Βόρεια Ιταλία.

Στα χωράφια φρούτα και λαχανικά – Έφυγαν οι μετανάστες – Καλούνται Ιταλοί που κάθονται να εργαστούν στα χωράφια

Την ίδια υπάρχουν ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα: πολλοί μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους ή δεν βγαίνουν από τα σπίτια. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανείς διατεθειμένος να αναλάβει την συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα, από τη μία θεωρεί ότι όσοι πολίτες ενισχύονται με κρατικό βοήθημα στη φάση αυτή θα πρέπει να εργαστούν στα χωράφια. Από την άλλη, πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση για τη νομιμοποίηση αρκετών παράτυπων μεταναστών.

Ο δε πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιμένει ότι η υιοθέτηση των ευρωομολόγων θα προστατεύσει όλη την Ένωση, χωρίς να αναγκάσει κανέναν να αναλάβει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου.

Στην Κάτω Ιταλία αναφέρει σε ρεπορτάζ ο ανταποκριτής της Deutsche Welle, Θόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης υπάρχουν πολίτες που δηλώνουν ανοικτά στους δημοσιογράφους ότι αν τελειώσουν τα λεφτά τους είναι διατεθειμένοι ακόμη και να κλέψουν. Διότι τα μέχρι τώρα κονδύλια που διέθεσε η κυβέρνηση αναμένεται να έχουν εξαντληθεί, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Πηγή: Deutsche Welle, greekmoney.gr