Η Ηλεία θρηνεί των απώλεια δύο νέων γυναικών – «Η πρόληψη σώζει ζωές…»

Ποια είναι η άποψη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Χρήστου Γιαννικούλη

Μέσα σε λίγες ημέρες, η Ηλεία θρηνεί την απώλεια δύο νέων γυναικών, που έφυγαν άδικα, από πνευμονική εμβολή, η νεαρή, μόλις 22 ετών Δήμητρα στην αγκαλιά της μητέρας της και η 34χρονη Ελένη λίγο πριν φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί.

Δυστυχώς η μοίρα χτύπησε βάναυσα τις οικογένειες των δύο νεαρών γυναικών, που δεν πρόλαβαν να χαρούν τη ζωή και η 34χρονη να κρατήσει στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί.

Πρόκειται για δύο απώλειες που συγκίνησαν τους πολίτες όλου του νομού, που συμπάσχουν με τις οικογένειες των δύο γυναικών.

Η εφημερίδα «Πατρίς» θέλοντας να δείξει πόσο πολύτιμη είναι η ανθρώπινη ζωή και πόσο αναγκαία είναι η πρόβλεψη μιας δυσάρεστης κατάστασης, αφού δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν κάνουν συχνά τσεκ απ και δεν ελέγχουν την υγεία τους, παρότι αρκετές φορές υπάρχουν συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, ζήτησε την άποψη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας κου Χρήστου Γιαννικούλη, για την αναγκαιότητα της πρόληψης και της αποφυγής δυσάρεστων εξελίξεων, όσο αυτό είναι δυνατόν.

«Πρόκειται αναμφίβολα για δυο τραγικά περιστατικά που δυστυχώς αφορούν νέους ανθρώπους, δυο νέες γυναίκες. Ως Ιατρικός Σύλλογος εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και των δύο. Βεβαίως δεν είναι εφικτό να σχηματίσουμε σαφή εικόνα για τα ακριβή αίτια σε κάθε περίπτωση, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει την πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο κάθε περιστατικού, το οποίο φυσικά δεν είναι δυνατό, ούτε επιτρεπτό. Πάντως εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, περί πνευμονικής εμβολής και στις δυο περιπτώσεις, τότε γενικά μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής: η πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη μεγάλου αγγειακού κλάδου του πνεύμονα συνήθως (αλλά όχι πάντα) από θρόμβο αίματος, ο οποίος σχηματίστηκε στο τοίχωμα μεγάλης περιφερικής φλέβας (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση), κατά κανόνα της πυέλου και των κάτω άκρων, και στη συνέχεια αποκολλήθηκε από εκεί και μεταφέρθηκε στον πνεύμονα με την κυκλοφορία. Πολύ συχνές αιτίες της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής είναι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, κατάγματα, νεοπλασίες, μεγάλα ταξίδια που συνοδεύονται από παρατεταμένη ακινησία, καθώς και κληρονομικές διαταραχές που οδηγούν σε αυξημένη πηκτικότητα αίματος (θρομβοφιλία) . Προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου είναι η ακινησία, η παχυσαρκία, οι κιρσοί των κάτω άκρων, η χρήση αντισυλληπτικών, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Η θνητότητά της πνευμονικής εμβολής ανέρχεται στο 30% χωρίς θεραπεία, αλλά ακόμη και με θεραπεία μπορεί να φθάσει το 8%. Η πρόληψη της πνευμονικής εμβολής περιλαμβάνει την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, την κατάλληλη διαχείριση τους με την απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση. Ύποπτες ενδείξεις για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή, αποτελούν πολύ συχνά τα σημεία φλεγμονής των κάτω άκρων, όπως ο πόνος, το οίδημα, το ερύθημα και η θερμότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής θα πρέπει να αναζητά άμεσα ιατρική βοήθεια για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης και αντιμετώπιση αν χρειασθεί».

Πηγή: patrisnews.com