Η δικαίωση της σουηδικής «ανοσίας» – Το κράτος που είχε ανάπτυξη τους πρώτους μήνες του 2020

Πολλά έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί για την περίφημη “ανοσία της αγέλης“, την οποία η κυβέρνηση στην Σουηδία δεν έχει μεν “κηρύξει” ως την επίσημη στρατηγική, αλλά το σχέδιό της βασίστηκε στην συγκεκριμένη ιδέα.

Η σουηδική κυβέρνηση, από πολύ νωρίς, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και να εργαστούν εξ αποστάσεως, ενώ επέβαλε και το μέτρο της κοινωνικής απόστασης. Η μεγάλη διαφορά, ωστόσο, είναι πως δεν υπήρξε lockdown. Δεν έκλεισαν καταστήματα, εστιατόρια ή μπαρ, ενώ τα παιδιά συνέχισαν κανονικά να πηγαίνουν στο σχολείο.

Και έγινε, το σε παγκόσμιο επίπεδο, μοναδικό φαινόμενο με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά 0,4% τους πρώτους μήνες του 2020.

Η Σουηδία έχει πληθυσμό 10,3 εκατομμύρια κατοίκους και μετρά 4.350 νεκρούς σε σύνολο 36.476 κρουσμάτων.Στην Skane την δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Σουηδίας, στα νότια της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Δανία, όλα είναι… σαν να μη συμβαίνει τίποτα. “Έχει πολύ λίγα κρούσματα κι αυτό κατά κάποιον τρόπο καθησύχασε τους πολίτες. Έτσι, σήμερα βλέπεις εστιατόρια, pubs, και ανοιχτές αγορές γεμάτες κόσμο.

Κάτοικοι της Σουηδίας αναφέρουν: “Το γεγονός ότι το σύστημα υγείας δεν ασφυκτιά και το ότι οι πρόχειρες νοσοκομειακές κατασκευές (σ.σ. σε γήπεδα ή δημόσιους χώρους) δεν έχουν καν χρησιμοποιηθεί, δείχνει ότι το σύστημα ήταν ικανό να αντιμετωπίσει την κατάσταση κατά την διάρκεια της έξαρσης. Πλέον η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται αν κοιτάξουμε τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για έναν νέο ιό που θα προκαλέσει θανάτους στον πληθυσμό είτε το θέλουμε, είτε όχι

Το ερώτημα που παραμένει, αφορά στις χώρες που έκλεισαν τελείως τις «πόρτες» τους κι έχουν πληθυσμούς που σπάνια ακολουθούν τις οδηγίες που προτείνουν οι κυβερνήσεις, εκτός αν υποχρεώνονται από τον Νόμο.

Πώς θα «ανοίξουν» ξανά; Θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο, το οποίο να είναι προσβάσιμο και στους επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη μας; Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Θεωρώ ότι το «κλειδί» είναι να έχεις πολίτες που να ακούν και να τηρούν τις οδηγίες που θέτουν οι κυβερνητικές πολιτικές. Κι αυτό σχετίζεται με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης”.

Πηγή: pronews.gr