Η απάντηση ενός φορτηγατζή με αφορμή την τραγωδία στον Κηφισό

Με αφορμή μια άποψή μου που δημοσιεύτηκε στον in.gr την Πέμπτη και στην οποία εξέφραζα τον αποτροπιασμό μου για το δυστύχημα στην λεωφόρο Κηφισού το πρωί της Τετάρτης που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους ένας οδηγός φορτηγού μου έστειλε μια επιστολή στο in.gr

Δημοσιεύω αποσπάσματά της γιατί θεωρώ ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς περιγράφουν εκ των έσω τις πολύ συχνά απάνθρωπες συνθήκες που εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος που επιτρέπει να συμβαίνουν τέτοια τραγικά περιστατικά.

Γράφει λοιπόν ο οδηγός:

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω μιας και ζω τον κλάδο από εντός ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζετε και ότι παρόλο που είμαι στο επάγγελμα περισσότερο από 25 χρόνια δεν έχω κλείσει κανένα σπίτι ούτε εγώ, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου».

«Καλό θα ήταν πριν γενικεύστε να ερευνήσετε τον εργασιακό μεσαίωνα τον οποίο αντιμετωπίζουμε καθημερινά, τις ελάχιστες έως καθόλου ώρες ανάπαυσης λόγω τον εκβιασμών από την εργοδοσία και τον ελλιπή έως καθόλου έλεγχο από την Τροχαία για της ώρες ανάπαυσης».

«Είναι τουλάχιστον άδικο για όλους τους υπόλοιπους να γενικεύουμε και να μας βάζετε όλους στο ίδιο καζάνι».

«Σαφώς και ο συνάδελφος είναι εγκληματίας κατ’ εμένα και πρέπει να τιμωρηθεί αναλόγως, όπως επίσης θα έπρεπε την πρώτη φορά που πιάστηκε να του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα και να μην ξαναέπιανε τιμόνι».

«Ξέρετε πόσες περιπτώσεις ΙΧδων ξέρω που καθημερινά θερίζουν μηχανάκια (οδηγώ μοτοσικλέτα από τα 17 μου) και μένουν ατιμώρητοι; Όλο το σύστημα είναι σάπιο από όπου και να το πιάσουμε».

«Είμαι από τους τυχερούς που μόλις έβγαλα επαγγελματικό δίπλωμα ξεκίνησα τις διεθνείς μεταφορές και πραγματικά τρέμει η ψυχή μου κάθε φορά που αναγκάζομαι να οδηγήσω στο ελληνικό οδικό δίκτυο».

«Την περασμένη εβδομάδα πλήρωσα 400 ευρώ στην Γαλλία πρόστιμο γιατί είχα οδηγήσει 20 λεπτά παραπάνω από το 9ωρο που επιτρέπεται να οδηγώ καθημερινά. Κι έχω άπειρα παραδείγματα συναδέλφων που ενώ εντός Ελλάδας είναι όλα αυτά που περιγράφετε στο άρθρο σας, μόλις περάσουν τα σύνορα γίνονται υποδειγματικοί επαγγελματίες γιατί και αστυνόμευση υπάρχει και τα πρόστιμα και οι ποινές είναι εξοντωτικές».

«Έχω σταματήσει ο ίδιος σε μπλόκο Τροχαίας πριν μερικά χρόνια που δούλεψα για λίγο εσωτερική μεταφορά μετά από 18 ώρες σερί οδήγησης και είπα στους αστυνομικούς να με ακινητοποιήσουν γιατί δεν άντεχα άλλο έκλειναν τα μάτια μου και μου είπαν ότι επειδή το αμάξι ήταν με ψηφιακό ταχογράφο δεν είχαν το κατάλληλο εξοπλισμό να με ελέγξουν δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα».

«Αν δεν υπάρξει σοβαρός έλεγχος από την αστυνομία με εξοντωτικά πρόστιμα όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και για τους ιδιοκτήτες δυστυχώς όλο αυτό θα συνεχίζεται».