Ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από αυτή την πολύ συχνή κατάσταση

Σχεδόν το 1/3 των ενηλίκων υποφέρει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με τις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές να αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση όλου του εύρους των συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα επώδυνα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία χρόνια και παρά την αύξηση εκδήλωσης των συμπτωμάτων, ελάχιστες έρευνες έχουν δείξει πόσοι είναι εκείνοι που όντως πάσχουν από τη διαταραχή καθώς και πότε χρειάζεται θεραπεία για αυτή. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 1/3 των Αμερικανών ενηλίκων υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κάθε εβδομάδα.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα 71.812 ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι οποίοι κλήθηκαν να μοιραστούν πόσο συχνά βίωναν τα προβλήματα, πόσο έντονα ήταν και αν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή γι’ αυτά.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Gastroenterology, αποκάλυψαν ότι το 44,1% των ασθενών είχε ιστορικό συμπτωμάτων παλινδρόμησης και το 30,9% είχε συμπτώματα μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Περισσότερο από το 1/3 των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έπαιρναν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή (αναστολείς της αντλίας πρωτονίων) για τον περιορισμό των συμπτωμάτων, με το 54,1% αυτών να υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα δεν βοηθούσαν.

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων δρουν μειώνοντας την ποσότητα των οξέων στο στομάχι, ενώ για την αντιμετώπιση των πασχόντων λαμβάνονται επίσης αντιόξινα και H2 ανταγωνιστές. Ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη, οι νέοι άνθρωποι, οι γυναίκες, οι λατινικής καταγωγής άνθρωποι και οι πάσχοντες από άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και η νόσος Crohn, ήταν εκείνοι με τις λιγότερες πιθανότητες οφέλους από τα φάρμακα.

«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες και νέες θεραπείες για να βοηθήσουμε τους ασθενείς των οποίων η πάθηση δεν ανταποκρίνεται στους αναστολείς αντλίας πρωτονίων», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Brennan Spiegel.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι υπάρχει μια βαλβίδα (γαστροοισοφαγική βαλβίδα) που ανοίγει όταν τρώμε έτσι ώστε το φαγητό να κατέβει στο στομάχι. Στη συνέχεια κλείνει έτσι ώστε το οξύ που παράγει το στομάχι να μην παλιδρομήσει στον οισοφάγο. Όταν όμως η βαλβίδα έχει χαλαρώσει και δεν δουλεύει καλά, τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν και ερεθίζουν τον οισοφάγο προκαλώντας συμπτώματα όπως κάψιμο ή πόνο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Spiegel, η μελέτη αυτή ήταν από τις εκτενέστερες στα γαστρεντερικά συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα εκδήλωσης συμπτωμάτων παλινδρόμησης είναι υψηλή, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φύλο ή γεωγραφική τοποθεσία. Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν, η ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα μεγάλη και επιτακτική, τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: ygeiamou.gr