Ελένη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια στους δολοφόνους της – Χειροκροτήματα στο δικαστήριο

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και επιπλέον 15 έτη για τον ομαδικό βιασμό της κοπέλας, επέβαλε με ομόφωνη απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δύο κατηγορουμένους.

Το Δικαστήριο δεν μείωσε ούτε μία ημέρα την ποινή που και πρωτόδικα τους είχε επιβληθεί καθώς δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο και φωνάζοντας «Μπράβο» προς την έδρα.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, από το ακροατήριο φώναξαν: «Καμία άλλη δολοφονημένη, να μην ξεχαστεί τι έκαναν στην Ελένη. Kαμία άλλη δολοφονημένη».

Η απόρριψη των ελαφρυντικών

Το δικαστήριο νωρίτερα είχε αποφασίσει, ομόφωνα, να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και την δολοφονία. Το ίδιο είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας.

Στο άκουσμα της απόφασης η μητέρα της Ελένης πλησίασε το εδώλιο όπου κάθονται οι δυο κατηγορούμενοι και είπε στον Ροδίτη: «Να τους καμαρώσω θέλω… θέλω να σε δω».

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες (μετεφηβική ηλικία).

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, το σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας το νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μια βδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία. Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Η δήλωση του συνηγόρου του Ροδίτη σχετικά με την ανθρωποκτονία την οποία χαρακτήρισε «μη αποτρόπαιο έγκλημα» προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη.

«Είσαι υπερασπιστής του φονιά! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κωλόπαιδα, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας. Οι φωνές των ατόμων που αντέδρασαν, συνεχίστηκαν και στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου, όταν εξήλθαν για να ηρεμήσουν.

Πρόεδρος: Έχουν και αυτοί έναν πόνο…

Συνήγορος: Και το σέβομαι όσο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς…

Πηγή: enikos.gr