Δένδιας: Oι επαφές σε Ισραήλ και Παλαιστίνη – Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων [Βίντεο]

Παρούσα στην κρίση στη Μέση Ανατολή δηλώνει η Ελλάδα που θέλει να ενώσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα για κατ` αρχάς κατάπαυση του πυρός.

Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας ο οποίος συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 18 Μαϊου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως μια απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Νίκος Δένδιας, νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

«Είχα την τιμή και την ευλογία να συναντηθώ με τον κ. Θεόφιλο Γ’, Πατριάρχη Ιεροσολύμων», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter. «Στο επίκεντρο η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους», πρόσθεσε.

Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Ραμάλα, στα Παλαιστινιακά Εδάφη για συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Στάγεχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου.

Στη συνάντηση του Ν.Δένδια με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Ibrahim Shtayyeh, οι εξελίξεις στην περιοχή ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί.

Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται εκεί σε μια προσπάθεια η Ελλάδα να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας που θα διευκολύνει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή που φλέγεται από τις αιματηρές συγκρούσεις για δεύτερη εβδομάδα.

Παράλληλα στόχος είναι να μείνει ζωντανή και η προοπτική επανάληψης συνομιλιών με στόχο τη λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας Υπουργός, ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης, θα μεταφέρει από πρώτο χέρι την εικόνα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις, και το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη.

Η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είναι η δύναμη η οποία θα φέρει τη λύση του Μεσανατολικού, όμως οι καλές σχέσεις που διατηρεί αυτή με σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου – έχει στενές σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ συνομιλεί με την Παλαιστινιακή Αρχή – της επιτρέπουν να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα διπλωματικά τεκταινόμενα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος να διατηρηθεί ζωντανή και η προοπτική επανάληψης συνομιλιών με στόχο τη λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: cityportal.gr