Αυξάνεται η στρατιωτική θητεία – Από πότε θα ισχύσει

Στρατιωτική θητεία διάρκεια: Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη για αλλαγές άμεσα.

Εδώ και εβδομάδας ακούγεται πως αλλάζει η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και αναμένεται να αυξηθεί, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη για σχετική τροποποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε είχε δώσει το σήμα από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ. Έτσι, η απόφαση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας πρέπει να θεωρείται ειλημμένη σύμφωνα με πληροφορίες από το onalert, με ισχύ από τις πρώτες ΕΣΣΟ του 2021.Για αυτό, το βάρος εφαρμογής πέφτει στις ΕΣΣΟ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου. svg%3E

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών» ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό. Όπως τόνισε, θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά στην υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα

Η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα ρυθμίζεται αφενός από το Σύνταγμα και αφετέρου από τον νόμο 3421/2005 Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις, όπως έχει τροποποιηθεί από τους νόμους 3648/2008, 3883/2010, 3978/2011, 4278/2014, 4361/2016, 4494/2017, 4541/2018, και 4609/2019. Το άρθρο 4 παρ. 6 του Συντάγματος ορίζει ότι «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων». svg%3E

Εναπόκειται δηλαδή στον κοινό νομοθέτη η ρύθμιση σχετικά με την επιβολή ή όχι υποχρεωτικής στράτευσης, καθώς και των ειδικότερων λεπτομερειών αναφορικά με την εκπλήρωσή της. Η ερμηνευτική δήλωση για αυτή τη διάταξη προβλέπει ότι δεν αποκλείεται «να προβλέπεται με νόμο η υποχρεωτική προσφορά άλλων υπηρεσιών, εντός ή εκτός των ενόπλων δυνάμεων (εναλλακτική θητεία), από όσους έχουν τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης για την εκτέλεση ένοπλης ή γενικά στρατιωτικής υπηρεσίας».

Από την άλλη, ο νόμος 705/1977 Περί στρατεύσεως των Ελληνίδων ρυθμίζει τα ζητήματα στράτευσης των γυναικών, ορίζοντας ότι η εκπλήρωση της υποχρεωτικής τους στράτευσης επιβάλλεται μόνο σε περίοδο πολέμου ή επιστράτευσης. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπονται αρκετές περιπτώσεις απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, όπως για τις μητέρες και τις μοναχές. Επίσης προβλέπεται και η δυνατότητα εθελοντικής κατάταξης για εκπλήρωση θητείας σε καιρό ειρήνης, της οποίας δε φαίνεται στην πράξη να γίνεται χρήση.

Πηγή: pagenews.gr